Originele medicijnwiel van de Sioux.

Rond 1830 was ik onder andere sjamaan bij de Lakota. Een tijd waar ik met veel plezier en heimwee aan terug denk. Daarom heb ik ook een pagina gemaakt over de invloed van vorige levens in het huidige leven.

Op het internet circuleren enorm veel variaties van medicijnwielen. Gekleurde medicijnwielen, wielen met vier assen erdoorheen, wielen met veertjes eraan, wielen met diverse jaargetijden en of afbeeldingen van dieren erin. Het zal allemaal best goed verkopen, maar het heeft niets met het originele medicijnwiel te maken.

Het medicijnwiel had meerdere functies;

– Het bundelen van de krachten die de Aarde heeft.

– Verbondenheid met de planeet ervaren.

– In het centrum jezelf kunnen opladen van positieve energie en ontdoen van negatieve energie, of wanneer je met een vraag of probleem zat daar je antwoord krijgen.

De cirkel was minimaal 10 meter van omtrek.

In het centrum lag een heel grote steen waarop je kon zitten. Daarop lag een grote blauw-groene steen die door een sjamaan werd geplaatst. De groene kleur stond voor de aarde en de blauwe kleur voor de lucht. De steen van de Sjamaan was de enige steen die nadat we vertrokken werd meegenomen.

Het noorden stond voor de verbinding en kracht met het koude weer vanuit het noorden.

Het zuiden stond voor de verbinding en kracht met het warme weer vanuit het zuiden.

Oost en west vormden de verbindingen voor het gehele wiel. (Wind kan draaien en daarom hoef je het ook niet als een uurwerk te zien dat met de klok meedraait). De energie kon alle kanten op gaan.

Het centrum was de plek waar je kracht kon halen of antwoorden verkrijgen.

Op veel internet afbeeldingen zie je de grootste stenen op de assen liggen of aan de buitenkant verdeeld. Dat is niet correct.

Het formaat van de steen was niet van belang. Het hoefde zelfs niet eens een steen te zijn. Het moest een voorwerp zijn dat niet zou wegwaaien of snel zou vergaan. Dus in plaats van een steen konden ook botjes, een deel van een gewei, stukjes hout enzovoort neergelegd worden. Zolang het maar van de natuur afkomstig was, was het goed.

Alles had dezelfde waarde.

Het leggen van het medicijnwiel gebeurde niet in een dag.

De vier assen (noord, oost, zuid, west) werden door de sjamaan of een oude wijze uit de raad gelegd. Alleen zij mochten dat. Dat gebeurde in fasen. Iedere fase werd op ceremoniële wijze ingewijd.

De rest van het wiel werd door de andere stamleden gelegd. Iedereen werkte er aan mee. Vaak zocht men dagenlang (vooral de kinderen) naar een mooie steen of voorwerp.

Doordat iedereen er aan meewerkte met een positieve energie, kreeg het wiel een nog mooiere positieve lading, en verkreeg men onderling meer eenheid.

Op de noordas heb ik kruislingse verbindingen getekend om u te laten zien dat de energie daar kruislings met elkaar was verbonden door de sjamaan of wijze.

Op de zuidas heb ik lijntjes getrokken om zo te laten zien dat de energie met de steen ernaast verbonden was.

Uiteraard stonden alles met elkaar in verbinding verder, maar deze twee assen waren het belangrijkste.

Als iemand gebruik had gemaakt van de cirkel legde deze als dank ergens in de cirkel een steen waarvan hij of zij vond dat dat goed aanvoelde.

Nadat we als stam verder trokken lieten we de cirkel liggen, met uitzondering van de grote blauw-groene steen.

Originele medicijnwiel van de Sioux.

 

Hiernaast ziet u het originele medicijnwiel van onze stam.

Ik heb deze zelf op canvasdoek gemaakt. De steentjes die erop geplakt zijn, zijn natuurlijk met grote zorg uitgezocht.

Medicijnwielen bij andere stammen zagen er dus iets anders uit, aangezien het aantal leden van de stam bepalend was, voor het aantal stenen dat werd neergelegd.